Forsiden » Pæreskuderne fra Fejø

Pæreskuderne fra Fejø

6/8-2011 2.804 visninger Skriv en kommentar

Fejøs sejlende ambassadører

Helt op til 1950′erne foregik meget af den indenrigs fragt i Danmark til vands, og frugten fra Fejø blev fx sejlet til København med de såkaldte “pæreskuder”. Denne tradition blev taget op igen på Fejø i 1992, hvor pæreskuderne atter begyndte at sejle dansk og frisk kernefrugt – æbler, blommer og pærer – ind til bøbenhavnerne.

Læs om pæreskudesejladsen 2011
Læs om pæreskudesejladsen 2010

Det er sjovt – og ind imellem en smule anstrengende – for de mange fejøboere som deltager alle 9 dage i Nyhavn i begyndelsen af september, men det er et kærkomment islæt for københavnere og turister i København.

Det  er Fejø Erhvervsråd, der i dag står bag pæreskudesejladsen. Pæreskuderne har for hele Danmark været en saltvandsindsprøjtning for salget af dansk kernefrugt i almindelighed og for markedsføring af Fejøfrugt i særdeleshed.

Formålet var – og er – først og fremmest at markedsføre Frisk Fejø Frugt – altså danske æbler, pærer og blommer – som noget kvalitativt bedre end al den importerede frugt, men også at markedsføre Fejø som turistø og som et levende lokalsamfund over for potentielle tilflyttere.

Pæreskudernes historie

Pæreskudernes sejlads fra Fejø til København tog form i mellemkrigsårene, nærmere bestemt omkring 1930.

Købmand Johannes Jørgensen fra Vesterby var blandt de første på øen, der opkøbte frugt og sejlede til København og lagde til ved Børsen, først i lejet skib, siden i sin egen “Mjølner”.

Oprindelsen til navnet “pæreskude” i modsætning til “æble- eller frugtskude” kendes ikke. Man formoder at der allerede var skibe fra Tåsinge, der også dengang var kendt for sine mange frugthaver, som sejlede overvejende med æbler. Medens æbler var ret hyppige i København, så var gode pærer en mere sjælden vare, der var uhyre populær.

Pæreskuderne ophørte langsomt med at sejle til storbyen, og i hvert fald 2. verdenskrigs udbrud satte i 1940 en stopper for sejladserne, da al sejlads blev underlagt restriktioner og var farlig på grund af minefaren.

Beretning fra en “pæreskudekælling”

- At stå ved bolværket i Nyhavn og sælge frugten fra pæreskuderne er en næsten ubeskrivelig oplevelse. For det første glæden ved at kunne levere vores dejlige frugt – lige nyplukket – direkte til københavnerne uden mellemhandlere og kølehuse. Dernæst at mødes og tale med alle slags mennesker, der dels kommer for at handle, men bestemt også kommer, fordi de synes at vores projekt er et frisk initiativ.

- Mange elsker det nostalgiske. Vi bringer minder frem hos de ældre, som kan huske dengang pæreskuderne altid kom til staden med frugt og andet godt. De, som ikke rigtig kan bestemme sig om de skal købe noget og i så fald hvilket, behøver vi blot at lade smage på frugten. Så lyder det: “Ih og Åh, hvor smager det altså godt”, og de er ved at forslæbe sig, når de går fra os.

- En gang imellem spørger nogen efter gamle frugtsorter, som for længst er gået ud af handelen – f.eks. Skovfoged og Bodil Neergård æbler. Her må vi så forklare, at fordi vi kører efter et gammeldags koncept er vi alligevel nødt til at følge med, hvad angår de nye frugtsorter. Heldigvis kan vi næsten altid henvise til en sort, som ligger tæt i smagen på den gamle.

- Af og til kommer der folk til skuden og spørger om vi kender den og den på Fejø, fordi de for mange år selv havde været på øen. Er det tilfældet, bliver vi bedt om at overbringe deres hilsener. Ensomme mennesker kommer også hen til os. De køber lidt frugt, men vil helst snakke. Det har man jo ikke tid til i supermarkederne. En ældre dame blev så glad for snakken, at hun ville lave et par grydelapper i min yndlingsfarve, og minsanten om hun ikke kom et par dage efter og afleverede dem.

- Det gammeldags tøj, som de fleste af os sælgere har på, giver også opmærksomhed. Udenlandske turister tror, vi altid går sådan klædt, og jeg ved ikke, hvor mange japanske fotoalbums vi er foreviget i.

- “Hvorfor har I lavet det med pæreskuden”, spørger mange om, og svaret lyder hver gang: “Vi vil ha´ at alle skal spørge efter og købe den gode, danske frugt frem for den udenlandske – og så gør det jo heller ikke noget, at Fejø får lidt reklame!”

Læs alle indlæg fra Pæreskudesejladsen 2010

Email This Page Email This Page
Print This Page Print This Page