Forsiden » frugt, Æblets Dag 2012

Linda Sommers tale ved Æblets Dag 2012

14/10-2012 13.649 visninger Skriv en kommentar

Tale ved byrådsmedlem Linda Sommer (C):

Kære Fejø – Kære Grønne Ø!

Med sådan en poetisk overdragelse af æble-stafetten rødmer man jo helt i “æblekinderne” og føler sig dybt beæret. Tusind tak for invitationen til at komme og holde årets tale til Æblets dag. Den 11. i rækken. Hvilket blot vidner om en smuk tradition, der er kommet for at blive.

Æblet falder ikke langt fra stammen, sådan lyder… et gammelt ordsprog. Jeg tillader mig i dagens anledning at fortolke det sådan, at de skønne æbler, som Fejø producerer er et kerneprodukt af de skønne omgivelser og mennesker, som opfostrer æblerne. For hvert år i har fejret Æblets dag, så virker det som om, at dagen er blevet mere og mere frugtbar .

I har i Æblet fundet Fejø’s kerneværdier. Med frugt som flagskib har I fået sat Fejø på landkortet på den gode måde. Hvor jeg end kommer hen i Danmark, så benytter jeg enhver lejlighed til at fortælle om Fejø. Det seje er, at folk godt kender til Fejø. Om end jeg sidder til en konference i København eller jeg deltager i et arrangement i Nordjylland, så kender folk godt Fejø.

Fejø har det seneste år adskillige gange prydet Folketidendes avisforside og netforside samt andre dagblade / magasiner. For på Fejø sker rigtig mange spændende ting. Fejø har fået en fin andel af pengene til Ø-støtteprojekter, så i kan lave spændende tiltag fx på Campingpladsen, i Dybvig Havn, hos Købmanden m.v. Alt sammen noget, som fremmer jeres sammenhold og ligesom det understøtter jeres attraktive turisme- og bosætningspolitik. Cykelturismen har vundet indpas på Fejø. Måske et kendetegn på de stigende billetpriser på køretøjer, som jeg finder uacceptable, hvis man virkelig mener noget med, at ville holde liv i en Ø.

På Fejø føler man sig hjemme. Hurtigt fornemmer man jeres unikke sammenhold for at bevare og udvikle jeres Ø. Til gavn for alle. Stammen er, at bevare Børnehuset, hvorfra de små nye spirer skal komme. Det er at passe godt på plejehjemmet, hvor man finder viden og erfaringer. Det er at gøde jorden så frugtbarheden bevares, og spejde ud over havet og tiltrække nyt.

Fornemmelsen af, at i virkelig gerne vil sælge varen herovre, mærker man tydeligt, når man en sommerdag går på Fejø’s veje. Her er masser af salg fra stader, hvor kreativiteten ikke kender nogen grænser. Jeres fristelser havde nært gjort mig til “tyv” her i sommers. De mange lækre frugter, der hang ud over jeres plankeværker og svajede om næsen på en en frugtelsker som mig, var næsten for meget af det gode.

Fejø’s kreativitet kendte ej heller nogen grænse, da I i sommers lagde campingplads og Ø til at give sårbare familier fra Midtlolland et pusterum fra dagligdagen. På jeres egen måde formåede i at give 12 familier en helt særlig oplevelse, så de kunne føle, at “far , mor og børn” havde været på sommerferie. I stillede gæstfrit op og indbød til oplevelser og noget for alle sanser.

Red Barnet gjorde mig opmærksom på, at man rent faktisk via Frivilligrådet kunne indstille til en pris i sociale relationer: angående partnerskaber, der understøtter frivilligheden. Frivilligrådets jury har fundet jeres konstruktive tilgang til – som Ø at være innovativ og skabe merværdi for sårbare familier , for så spændende, at Fejø nu er nomineret til en helt særlig Award Pris. Vi skal 2 dage til Sønderborg i november og deltage i det store Award Show, hvor Bill Clinton er hovedtaler. Det er yderst fortjent, og lur mig om det ikke skulle være muligt at løbe af med sejren.

Nok om stammen – Tilbage til frugten – ÆBLET. Vidste i, at danskeren spiser ca. 20 kilo æbler om året, at æbler er fyldt med gode vitaminer, som sidder lige under skrællen. Hvis man spiser et æble om dagen, vil man reducere hjertekarsygdomme med 10 % Så hvis lægen ikke kan finde på, hvad han skal ordinere – Vil jeg foreslå “et æble”.

Her til sidst vil jeg dele en lille æblehistorie med jer: Forestil jer en dejlig sommerdag, hvor en lille pige på 8 år sidder på en gren i et gammelt æbletræ. Grenen hænger ud over en mark med græssende malkekøer. Køerne elskede lige som jeg æbler, så når jeg kastede æbler ud til dem, så spænede de afsted -som en hund efter en pind. Synet var ømt.. En galoperende ko med et svingende yver. Mon ikke vi efterhånden bare mangler en æble-milk-shake i produktionen…

Jeg har den store glæde og fornøjelse, at kunne bære æblestafetten videre til Lotte Rosenkilde, der igen i år har kreeret en helt særlig æblemosaik i dagens anledning.

Se alle indlæg fra Æblets Dag 2012

Måske vil du også synes om at læse:

  1. Fødevareministerens tale ved Æblets Dag 2010
  2. Æblemosaikken 2012: “Sammen på vej”
  3. Æblets Dag 2010
  4. Æblets Dag på Fejø 16. oktober 2010 – nu med program

Skriv din besked her!

Tilføj din kommentar, eller lav et trackback fra din egen blog. Du kan også blive underrettet om nye kommentarer via RSS.

Vær rar. Tal pænt. Gå efter bolden, ikke spilleren. Ingen spam, tak.