Forsiden » grøn energi, selvforsynende ø

Fejø udvalgt som energiplanø

2/7-2010 693 visninger 1 kommentar

Af Susanne Lautrop

Fejø er blevet den lykkeligt udvalgte til at blive én af de tre danske småøer, der skal udarbejde en energiplan for egen ø, i frugtbart samarbejde med tre irske småøer. Småøernes Aktionsgruppe har valgt Tunø, Anholt og Fejø ud blandt seks ansøgninger om at blive danske energiplanøer. På Fejø har vi dannet en gruppe med i alt ni medlemmer – hvoraf de seks:

John Larsen
Jan Kofod Larsen
Brian Krøyer
René Grankvist
Jørgen Elektiker Andersen
Susanne Lautrop

udgør arbejdsgruppen,
 
mens

Kasper Tøgern
Kirsten Sydendal
Peter Andersson

udgør en støttende, backing group.
 
Formålet med arbejdet bliver dels at kortlægge det nuværende energiforbrug og mønstret for energiforbrug på Fejø, dels på den baggrund at udarbejde en kvalificeret plan for hvordan Fejø kan forsynes med vedvarende CO2-fri energi – og gerne blive selvforsynende. Projektet kommer til at løbe over en tre årig periode.
 
Energiforsyning handler jo både om måden vi producerer energien på, og måden vi bruger den. Derfor vil en stor del af opmærksomheden ligge på energibesparelser. Vi håber undervejs i forløbet at kunne tilbyde termografiske målinger af bygningerne på Fejø med forslag om isolering og forbedringsforslag, så opvarmningen bliver billigere, og elforbruget mindre.
 
Vi kommer til at samarbejde med tre irske småøer på Irlands vestkyst.De er spændende og har tilsyneladende mange sammmenfaldende interesser med os på Fejø. Læs om øerne på nedstående links.
 
Clare Island (136 indbyggere): http://www.oileain.ie/docs/Clare%20Island.pdf
 
Árainn Mhór (520 indbyggere): http://www.oileain.ie/docs/%C1rainn%20Mh%F3r%20En.pdf
 
Bere Island (187 indbyggere): http://www.oileain.ie/docs/Bere%20Island.pdf
 
Energiplan Gruppens arbejde starter med et besøg på Samsø i oktober, hvor vi kan hente erfaringer, råd og inspiration fra Samsøs snart 15 årige arbejde med at blive til den vedvarende og til dels selvforsynende energi ø, de i praksis er i dag. 
 
Undervejs i processen inviterer vi til mindst to borgermøder på Fejø, hvor vi informerer om arbejdet – og håber at få et engageret lokalt medspil.
 
I arbejdsgruppen glæder vi os rigtig meget til arbejdet – og håber I på Fejø vil følge og bakke os op – og komme med input.
 
Med ønsket om en fortsat dejlig og energifyldt sommer

Susanne Lautrop
Kontaktperson for Fejø Energigruppe
Herredsvej 44

1 kommentar »

 • Børge Lind :

  Nu har Fejøs energiske befolkning igen været med til at lægge et guldæg. Det er bare fantastisk at bo på en ø med så meget energi. Se bare hvor mange foreninger der er, og i de foreninger er der x antal bestyrelsesmedlemmer, + dem der supporterer, alle arbejder frivilligt. Jeg kunne ønske at man fra kommunalbestyrelsens side kunne få øje på det potentiale det er at have øboere inden for sin kommune. Øfolk står ikke stille, alle har gang i projekter, store som små, og alle steder er der en eller anden form for udvikling og fremtidsrettet arbejde.

  I det firma, jeg var ansat i før min pensionisttilværelse, skulle der indføres EDB. Der blev nedsat 4 grupper, som blev kaldt ” FUP ” ( fremtids udviklings plan ). Den barslede med en færdig plan som kunne bruges direkte til det styringssystem, som vores virksomhed havde brug for. Jeg tror at kommunen kunne spare mange penge og få virkelig gode projekter til at lykkes, dersom man brugte øboere til at formulere nye ideer og få dem sat i søen. Vi har 3 øer i kommunen, og på alle 3 øer er der folk der gerne vil og kan tænke anderledes. Det er måske, fordi der, når man kommer hjem til sin ø, er ro til fordybning og nytænkning.

  Energi er et stort emne, men til trods herfor er Fejø nu ved at komme med på verdenskortet. Samsø er på verdenskortet hvad energi angår.

  Opfordring til Lolland Kommune: Lad nu skole, færge og plejecenter være i fred. Gør man ikke det er det som at tisse i bukserne: det varmer nu og bliver koldt senere.

  Med venlig sommerhilsen
  Børge Lind
  Kløverstien 1

Skriv din besked her!

Tilføj din kommentar, eller lav et trackback fra din egen blog. Du kan også blive underrettet om nye kommentarer via RSS.

Vær rar. Tal pænt. Gå efter bolden, ikke spilleren. Ingen spam, tak.